Boekrecensies

Kraaien duologie recensie 🐄🐄🐄🐄🐄

Howdy! 
Als voorbereiding voor de Shadow and Bone Netflix serie, die vrijdag uitkomt, las ik vorige week de Kraaien duologie, bestaand uit List & Leugens en Kraai & Koninkrijk. Nu ben ik FAN en ik wil jullie er dan ook graag wat over vertellen.

Algemene informatie 
List & Leugens en Kraai & Koninkrijk zijn geschreven door Leigh Bardugo
De boeken hebben 530 en 644 bladzijden en zijn (in vertaling door Merel Leene, originele titels Six of Crows en Crooked Kingdom) uitgeven door Blossom Books in November 2015 en November 2016. List & Leugens en Kraai & Koninkrijk vallen binnen het genre Young Adult en Fantasy. De boeken worden verteld vanuit een auctoriaal perspectief, het is zijn het vierde en vijfde deel in de Grishaverse.
Tevens zijn de boeken in het Nederlands te beluisteren op Storytel.

In List en Leugens volgen we zes outcasts uit Ketterdam. Matthias, een ex-gevangene die uit is op wraak. Jesper, een gokverslaafde scherpschutter. Wylan, een rijkeluiszoon die van huis is weggelopen. Inej, een spion met als bijnaam de schim. Nina een Hartenwringer -een Grisha -, die haar krachten vooral gebruikt om te overleven in Ketterdam. En Kaz, de leider die alles onder controle heeft, behalve zijn gevoelens voor Inej.
Samen reizen ze naar het vijandige Fjerda, voor de klus van hun leven die ze rijker kan maken dan ze ooit hadden kunnen dromen. Nu maar hopen dat ze elkaar onderweg niet afmaken.

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
Ableism
Mishandeling
Drank en drugsmisbruik
Verslaving
Gokken 
Ontvoering 
Mensenhandel 
Geweld
Bloed
Moord
Dood van een ouder
Dood van een broer/zus
Dood van een dier
(Gedwongen) seks-werk

Recensie

De eerste boeken in de Grishaverse, de Shadow and Bone trilogie, vond ik redelijk leuk. Het voelde soms een beetje basic en cliché, maar ik heb er alsnog erg van genoten. Het las snel weg en er zaten een aantal twists in die ik niet zag aankomen. Nu hoorde ik van veel mensen dat de Kraaien veel beter was dan de eerste boeken. Niet alleen qua schrijven, maar ook op het gebied van diversiteit. Ik kan dit alleen maar bevestigen.

Ik vond het in het begin wel spannend, zes hoofdpersonages in één boek. Bardugo schrijft elk hoofdstuk uit het perspectief van een van de Kraaien, maar op een bepaalde manier werkt het erg goed. Ik vind ze ook allemaal leuk! Meestal als ik een boek lees met meerdere perspectieven heb ik al snel een favoriet en wil ik eigenlijk alleen maar vanuit hun oogpunt lezen – wat ik bijvoorbeeld heel erg had met An Ember in the Ashes maar met deze boeken heb ik van elk hoofdstuk genoten.
Elke Kraai is op hun eigen manier onmisbaar in het groepje, ieder heeft zijn eigen sterke kanten en zijn zwaktes, waar ze zich vaak bewust van zijn. Bardugo werkt de achtergronden van de personages diep uit, achter alles zit een rede.
Waarom Kaz altijd handschoenen aan heeft, Inej bepaalde plekken in Ketterdam liever vermijdt en Nina misschien wel het meest gemotiveerd van iedereen is om in te breken in het ijsfort.

“Mensen bespotten de goden totdat ze nodig hebben, Kaz.”

Leigh Bardugo, List en Leugens, hoofdstuk 3

Ik zat tijdens het lezen en luisteren – ik heb het grootste gedeelte van de boeken geluisterd via Storytel – in spanning. De hoofdstukken eindigen regelmatig op een cliffhanger waardoor ik maar door wilde blijven gaan. Al vind ik dat best wel kenmerkend voor de boeken van Bardugo, ze lezen snel weg en je hebt ze zo uit. Wat aan de ene kant heel fijn is, want daardoor kon ik de serie in een redelijk korte tijd lezen. Maar ik vond het aan de andere kant heel jammer, want ik wilde niet dat het eindigde. Ik ben gewoon zo dol op deze boeken.

“Kaz hield zijn hoofd scheef en staarde naar een punt in de verte.
‘Zijn nadenk gezicht,’ fluisterde Jesper tegen Inej. “

Leigh Bardugo, List en Leugens, hoofdstuk 8

Nu vond ik Kraai & Koninkrijk de leukste van de twee, niet alleen omdat in dit boek Wylan eindelijk een perspectief heeft – Wylan is mijn favoriet van de Kraaien – maar ook omdat de onderlinge relaties tussen de Kraaien verder worden uitgediept. Het verleden van de Kraaien lijkt ze in te halen en er staat meer druk op ze dan ze zouden willen toegeven. Kaz heeft altijd overal een plan voor, maar is hij ook opgewassen tegen de rest van de bendes van Ketterdam?
Tevens heeft de klus in Fjerda ze niet koud gelaten, het is nog maar de vraag of iedereen zijn hoofd er bij kan houden.

” ‘Hebben jullie ook in de gaten dat de hele stad naar ons zoekt, boos op ons is of ons dood wil hebben?’
‘En?’ zei Kaz.
‘Nou meestal is het maar de halve stad.’ “

Leigh Bardugo, Kraai en Koninkrijk, hoofdstuk 3

De diversiteit in deze boeken voelt gewoon extreem goed. Ik lees wel eens boeken waarin ik heel erg het gevoel krijgt dat het nogal geforceerd is, dat de auteur er een personage van kleur of iemand op het LGBTQA+ spectrum ingooit om te voldoen aan een soort quota. ‘Nee maar, er zit toch een homo in? Dus waarom zeurt iedereen zo?’
Zonder te veel verraden voelen de relaties tussen de personages gewoon heel fijn. Geen dramatische coming-outs, geen ‘maar mijn ouders zouden dit nooit goed vinden.’ Gewoon twee mensen die van elkaar houden zonder dat daar gedoe om is. Iets wat ik in Shadow & Bone ook al zag terug komen, ik wou oprecht dat ik zulke dingen vaker las, omdat er op een of andere manier altijd een fucking gedoe van gemaakt moet worden als twee mensen van hetzelfde geslacht elkaar leuk vinden. Door Bardugo heb ik pas echt het gevoel dat liefde gewoon liefde is, het was gewoon heel erg fijn dat er ‘normaal’ over gedaan werd.

Tevens is banter onderling is fan-tas-tisch en ik heb meerdere malen hardop gelachen. Alle personages komen met elkaar in contact en ze hebben bijna allemaal wel een-op-een momenten met elkaar. Inej en Nina, name a more iconic duo, I will wait.
Ik vergat soms nog wel dat de Kraaien nog heel jong zijn – ze zijn allemaal tussen de 16 en 18 jaar oud – maar op die momenten waren het echt nog lekker pubers. Ik heb gewoon zo erg genoten van deze boeken! Ik luister altijd voor het slapen gaan naar een luisterboek, dus ik val tegenwoordig in slaap met de avonturen van Kaz en de Kraaien.
Heel misschien heb ik inmiddels ook meerdere exemplaren van de boeken in huis en een heleboel hebbedingetjes besteld.

In conclusie
List & Leugen: 🐄🐄🐄🐄🐄
Kraai & Koninkrijk: 🐄🐄🐄🐄🐄
Mijn leven: een obsessie rijker

No Mourners,
Nina

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

2 reacties

  • Erika (@ya_fantasy_fan)

    Ooeeeh, ik lees eigenlijk nooit recensies (en ik moet toegeven dat ik niet de hele tekst heb gelezen) maar na jouw enthousiasme op insta werd ik ook erg enthousiast toen ik dit bericht in mn mail zag! Ik moet nu nog even mijn huidige boek uitlezen, maar wil daarna zooo graag aan deze duologie gaan beginnen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: