Boekrecensies

Boek recensie: Rood, Wit en Koningsblauw – Casey McQuinston ✰✰✰✰✰

Howdy!
Enige tijd geleden las ik het boek Red, White and Royal Blue van Casey McQuinston. Nu de Nederlandse vertaling uit is leek het me een goed moment om eens te gaan zitten voor een recensie. Vandaag wil ik dan ook graag Rood, Wit en Koningsblauw met jullie bespreken.

Algemene informatie
Rood, Wit en Koningsblauw is geschreven door Casey McQuinston
Het heeft 415 bladzijdes en is (in vertaling door Erica Disco ) uitgeven door Zomer & Keuring op 14 juli 2020.
Rood, Wit en Koningsblauw valt binnen het genre New Adult en wordt verteld vanuit een auctoriaal perspectief.

Het boek verteld het verhaal van Alex Claremont-Diaz, de zoon van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Hij is een soort van Amerikaanse royalty, ironisch genoeg ligt hij in de clinch met een echte prins, Henry van Wales. Als de twee jongens moeten doen alsof ze de dikste vrienden zijn voor goede publiciteit ontstaat er iets diepers en gevaarlijkers wat alles kan veranderen.

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
– Drugsmisbruik
– Seksueel misbruik
– Racisme
– Homofobie
– Dood van een ouder
Tevens bevat het boek gedetailleerd intieme scenes waardoor het boek misschien niet voor elke lezer geschikt is.

Recensie
Rood, Wit en Koningsblauw heeft een fijne opbouw waarin de personages aan ons worden voorgesteld. Het verhaal wordt voornamelijk uit Alex’ beeld verteld dus ik vond het prettig om hem en zijn familie in het eerste hoofdstuk een beetje te leren kennen. Ik was al gelijk dol op Nora, Alex’ beste vriendin en June, zijn zus.

De clinch die Alex en Henry hebben wordt heerlijk verwoord en het hoogtepunt van hun ruzie was ronduit hilarisch. Maar het hele boek was hilarisch. Ik heb een groot deel van het boek geluisterd via Storytel waar het erg fijn werd voorgelezen door Yannick de Waal. Hij pauzeerde op de juiste momenten en als het emotioneel werd hoorde je dat echt in zijn stem. Het meeste van het luisteren deed ik in het openbaar vervoer en omdat we vanwege de volksgezondheid een mondkapje op moeten besloeg mijn bril regelmatig omdat ik zo hard moest lachen.

Ik ben gedurende het boek echt van de personages gaan houden. Ook de personages die meer op de achtergrond waren, zoals Amy van de secret-service en Zahra de Adjunct-stafchef – die mijn persoonlijke favoriet is – zijn heerlijke personages om te leren kennen. Elk personage dat je ontmoet is weer een klein cadeautje met een leuke verassing om te ontdekken en ik blijf me verbazen over hoeveel diepgang er in zit.

De relatie tussen Alex en Henry is gecompliceerd en elke keuze die ze maken voelt weloverwogen geschreven en logisch uitgedacht. Het zijn twee geweldige jongens, al heb ik wel een kleine voorkeur voor Alex. Maar misschien heeft dat meer te maken met het feit dat we dezelfde favoriete Star Wars film hebben. Henry’s keuze is vreselijk…Return of the Jedi? Serieus?

“Wat heeft Jedi in godsnaam te bieden? Alleen fucking Ewoks

– Rood, Wit en Koningsblauw, hoofdstuk 2.

De intiemere scenes zijn op een fijne manier geschreven. Ik heb het niet zo op gedetailleerdere seksscenes, een van de redenen dat ik a Court of Mist and Fury al snel heb weggelegd. Maar in Rood, Wit en Koningsblauw zijn ze op zo’n manier geschreven dat ik het niet erg vind. Het verlangen spat van de pagina’s af en ik kon gewoon niet stoppen met lezen.

De vertaling was verder erg prettig gedaan door Erica Disco – wat trouwens een mega coole achternaam is – alleen kwam het overmatige gebruik van het woord neuken – of in een andere vorm-  me wel een beetje de neus uit. Op een of andere manier klinkt het woord fucking toch wat liever.

Zeg schat, je wilt toch al tijden met hem neuken?”

Rood,Wit en Koningsblauw, hoofdstuk 5

Nu weet ik zo snel ook niet een ander woord wat in deze – en andere-  contexten had gebruikt kunnen worden, maar toch. Verder vond ik de vertaling heerlijk, dus alle complimenten voor Erica Disco.

Ik kan niet wachten om meer te lezen van McQuinstons werk en om dit prachtige verhaal te zien op het grote scherm. Want ja, Red, White and Royal Blue wordt verfilmd! Er zijn niet heel veel details bekend, maar ik weet zeker dat het een super gave film gaat worden.

Lang verhaal kort, Rood, Wit en Koningsblauw is mijn favoriete boek van het jaar en er moet heel veel gebeuren wil een ander boek die plek innemen. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek vijf sterren geven
✰✰✰✰✰

Ik ben benieuwd wat jullie van het boek vinden, mocht je hem nog niet gelezen hebben hoor ik graag of je dat nog van plan bent, wat je echt zou moeten overwegen – ook jij mam- want het is geweldig.

So long,
Nina

Je kunt het boek hier bestellen:
Bol.com
Bookspot


Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: