Boekrecensies

Boekrecensie: Huisje 13 🐄🐄🐄🐄

Ik lees de laatste tijd steeds vaker Nederlandse boeken, want ook daar zitten regelmatig pareltjes tussen. Zo las ik afgelopen weekend Huisje 13 van Elin Meijnen. Elin won vorige maand de Jongejury Debut prijs voor haar eerste boek De Tweede Stem, nu wil ik niet opscheppen, maar ik was daar wel live bij haha. Ik keek dan ook heel erg uit naar haar tweede boek, vandaag vertel ik jullie er dan ook meer over.

Algemene informatie
Huisje 13 is geschreven door Elin Meijnen. Het boek heeft 278 bladzijden en is uitgegeven door BlossomBooks in juni 2022. Huisje 13 valt binnen het Young Adult  en wordt verteld uit een personale verteller. Het is een standalone.

In het boek volgen we Ronja. Haar moeder is doodsbang voor wifi-stralingen en verhuist daarom met haar vriend Ramses en Ronja naar een vakantiepark in de middle-of-nowhere. In eerste instantie gaat het nog wel goed, maar hoe meer last Ronja ’s moeder krijgt hoe meer ze met haar moeder botst. Als de situatie uit de hand loopt is Ronja niet meer welkom thuis. Ze krijgt een huisje op het vakantiepark toegewezen waar ze kan wonen. Maar hoe overleeft een meisje van bijna 15 zonder stromend water en internet?
Ronja ’s vader mag van niets weten en ook op school houdt ze haar mond, maar wat als alles toch uit komt?

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
– Scheiding
– Pesten
– Drank en drugs gebruik

Recensie
Overleven zonder internet. Ik moet er niet aandenken.
Mijn telefoon en ik zijn met elkaar vergroeid en ik kan niet zonder hem. Zodra ik wakker word kijk ik als eerste even ‘snel ‘ of ik nog appjes heb, waarna ik meestal eerst weer een half uur tiktoks aan het kijken ben. Maar nee hoor, verslaafd aan mijn telefoon ben ik niet.
Misschien ben ik ook wel een beetje te gewend geraakt aan het gemak, even snel iets opzoeken, een foto maken of iets doorsturen. Dus ik snapt heel goed waarom Ronja het zo vervelend vond om op de Wildvanck te gaan wonen. Zo ’n EMV-vrije zone, ik denk dat het voor sommige mensen heel aantrekkelijk en fijn is, maar ik pas.

Nu ben ik niet helemaal de doelgroep van YA boeken, ik word over twee maanden alweer 24 (!!), dus de middelbareschool struggles waren voor mij wel wat minder herkenbaar. In mijn tijd was dat natuurlijk weer een stuk anders – of klink ik nu ineens heel oud?

Raar dat je toch kunt lachen en spelen als je wereld bijna vergaat.

Huisje 13, Elin Meijnen

Ronja is vernoemt naar Ronja de Roversdochter, het boek wordt een aantal keren aangehaald in het verhaal en Ronja ’s vader noemt haar ook liefkozend, ‘roversdochter, ‘ maar dat vindt ze zelf eigenlijk niet zo leuk meer. Nu was Ronja de Roversdochter vroeger mijn lievelingsboek, dus ik vond de verwijzingen heerlijk – en ik heb nu heel erg zin om het boek van Astrid Lindgren te herlezen. De Ronja van Elin vergelijkt zichzelf ook vaak met Ronja van Astrid, want als zij het kan, dan kan ik het ook. Iets wat ik stiekem heel schattig vond.

Het boek is niet geheel chronologisch geschreven, Ronja blikt regelmatig terug naar een paar maanden terug. Je krijgt hierdoor steeds een aantal kleine stukjes van haar leven te zien. Van vóór ze in huisje 13 is gaan wonen en waarom ze daar überhaupt is terecht gekomen. Je wil hierdoor blijven doorlezen, want wat is er dan toch gebeurd? Het is op deze manier een boek dat je het liefst in een zitting wil lezen, wat door de vlotte schrijfstijl ook prima te doen is.
Wat ik ook fijn vond waren de korte hoofdstukken, je krijgt daardoor het gevoel dat je door het boek heen vliegt én de hoofdstukken hebben titels! Dan wilde ik het boek eigenlijk even wegleggen omdat ik de was moest doen, maar wilde ik door de titel van het volgende hoofdstuk toch doorlezen, een ultimatum, welk ultimatum??

In conclusie is Huisje 13 een boek dat lekker weg leest, met puberthema ’s dealt en me heeft laten inzien dat ik misschien toch iets te afhankelijk ben van mijn telefoon.
Het boek krijgt van mij dan ook vier koetjes 🐄🐄🐄🐄

Ik sprak tevens afgelopen zondag een half uur met Elin over dit boek op instagram. Deze live is terug te kijken op mijn pagina @thereadingcowgirl.

So Long,
Billy

Je kunt het boek hier bestellen
Bol.com
Of natuurlijk bij de lokale boekhandel.

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *