Overig

Waarom ik dol ben op luisterboeken (& Storytel)

Howdy!
Zoals je waarschijnlijk van mij verwacht ben ik dol op lezen – ja echt, wat een verassing wow – maar helaas heb ik daar niet altijd tijd voor. Ik moet ook nog werken en als een ware volwassene mijn huishouden doen. Gezien het feit lezen op de fiets helaas te gevaarlijk is – wat jammer nou toch- zoek ik regelmatig mijn heil in luisterboeken, daar wil het dan ook graag over hebben vandaag.

Zijn luisterboeken wel echt ‘boeken?’
Er is nogal een discussie in het boekenwereltje, valt het luisteren naar een luisterboek wel onder lezen? Mag je een geluisterd boek wel mee tellen in je leeschallenge? Je zit namelijk niet met je neus in een boek, maar je bent iets anders aan het doen terwijl iemand het boek aan je voorleest. Persoonlijk tel ik de boeken die ik geluisterd heb wel mee met mijn leeschallenge. Ik lees namelijk een stuk sneller dan dat ik luister, een boek met een voorleestijd van zeven uur les ik toch als snel in een uurtje of drie uit. Ik beleef het verhaal net zo goed, misschien nog wel beter dan wanneer ik het zelf lees.
Tevens zijn luisterboeken veel meer toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lezen of dat helemaal niet kunnen, dus we zouden mensen buitensluiten als we luisterboeken niet mee tellen met de leeschallenge.

Waar luister ik?
Nu kun je deze vraag op twee manieren opvatten:
Waar luister ik fysiek, kort gezegd overal, soms zelfs met een boxje onder de douche. Het fijne van luisteren is dat ik niet zo beperkt ben in waar het kan. Een fysiek boek lezen gaat nou eenmaal niet op de fiets. Ik heb eigenlijk altijd wel een luisterboek op staan, op de fiets naar het werk, in de supermarkt en als ik aan het gamen ben. Zelfs als ik ga slapen zet ik het liefste een luisterboek op van Jan Terlouw, dan slaap ik toch een stuk beter.

Met welk programma/app luister ik, nu is dat antwoord wat langer.
meestal maak ik gebruik van de Storytel app. Ik betaal daar €11.99 voor het onbeperkt luisteren naar luisterboeken. Ik vind deze app vooral fijn vanwege het ruime aanbod, de mogelijkheden binnen de app en het feit dat nieuwe boeken vrij snel te beluisteren zijn. Ik download de boeken ook graag voor offline gebruik.
Verder gebruik ik zo nu en dan de Bibliotheekapp. Hier kan je gratis luisterboeken luisteren met je bibliotheek abonnement. Echter vind ik deze niet altijd even fijn omdat het aanbod niet heel erg groot is, het ontbreekt nog aan veel Engelse luisterboeken, iets wat ik persoonlijk het fijnste vind. Ik heb dus wel een voorkeur voor Storytel, omdat ik zo veel luister vind ik het bedrag van 12 euro per maand meer dan waard.
Tevens staan er een aantal comedy shows op die heerlijk zijn om te beluisteren als je even zin hebt om te lachen. Ik moet de Storytel orginals, die de app ook bied, nog uitproberen, maar ik vind het leuk dat ze die ook hebben ontwikkeld.

Ik ben in ieder geval helemaal fan van luisterboeken en zodra ik deze blog heb afgeschreven en heb ingepland ga ik weer lekker luisteren naar A Court of Thorns and Roses!
Ik raad luisterboeken dan ook aan, vooral als je het niet zo hebt op lezen, misschien is het wat voor je als het verhaal wordt voorgelezen en je ondertussen wat anders gaat doen, want er is een verhaal voor iedereen.

So long,
Nina

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: