Boekrecensies

Boekrecensie: de Huwbare Miljonairsdochter

Oh hey, ik herinnerde me ineens weer dat ik ook een website heb waar ik recensies plaats.
Het perfecte moment om jullie wat te vertellen over De Huwbare Miljonairsdochter, een van mijn meest geanticipeerde releases van het jaar.

Algemene informatie
De Huwbare Miljonairs Dochter is geschreven door Krystal Marquis. Het boek heeft 383 bladzijden en is (in vertaling door Erika Venis) uitgegeven door Zomer en Keuning in september 2023. De Huwbare Miljonairs Dochter valt binnen het Historisch Young Adult en wordt verteld uit personaal perspectief. Het is het eerste deel in de Davenport serie.

In het boek volgen we de Davenport familie omstreeks 1910. Aan het hoofd van deze familie staat William Davenport, ooit was hij tot slaaf gemaakt, maar nu heeft hij een gigantisch imperium opgebouwd en is zijn familie een van de rijkste in Chicago. Hij heeft alles wat zijn hart begeerd, het enige wat hem nog gelukkiger zou maken is als zijn kinderen goed zouden trouwen. Oudste dochter Olivia wil vooral doen wat haar ouders van haar vragen, maar dan ontmoet ze een activist die niet aan de verwachtingen van haar ouders voldoen, terwijl er een geschikte partij voor haar klaar staat. Maar die partij lijkt meer interesse te hebben in Helene, de andere Davenport dochter.
Dan zijn er ook nog Amy-Rose, het dienstmeisje en Ruby, Olivia’s beste vriendin, die beide hun oog hebben laten vallen op John, de enige zoon van de Davenports.

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:

  • Racisme
  • Geweld
  • Benoeming van trauma uit het verleden (slavernij)

Recensie
Als ik heel erg uit kijk naar een boek ben ik ergens altijd erg bang dat hij tegen valt, maar De Huwbare Miljonairs Dochter heeft ze gelukkig allemaal waargemaakt.
Wat ik vooral erg prettig vond is dat het boek niet alleen een leuke romance is, maar het ook een goed historisch verhaal. Het boek gaat in op het slavernij verleden waar de Davenport familie mee te maken heeft gehad en de invloed die het nog elke dag heeft. Daarnaast volgen we een van de Davenport dochters terwijl ze steeds meer betrokken raakt bij het activisme voor stemrecht en tegen Jim Crow wetten.
Marquis is instaat om dit op een goede manier over te brengen, zonder dat het zwaar wordt. Iets waar ik alleen maar bewondering voor heb.

“Aan de verwachtingen voldoen is blijkbaar de norm, waar je ook opgroeit.”

– Krystal Marquis, De Huwbare Miljonairsdochter

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, iets wat ik normaal niet zo prettig vind, maar bij dit boek werkte het erg goed. De personages hadden duidelijk een eigen stem, waardoor ze goed uit elkaar te houden waren. Er zat een ritme in de afwisseling van perspectiven, zodat ik precies wist wat ik kon verwachten. De hoofdstukken waren niet te lang, waardoor er veel vaart zat in het boek
De romances in het boek waren aandoenlijk en goed uitgewerkt.
De personages waren rond de eind tienerjaren, begin twintig, maar voelde vaak een stuk jonger. Ik had zo nu en dan mijn twijfels bij de beslissingen die de personages maakten, maar weten dat ze wat jonger zijn dan ik in eerste instantie dacht verklaarde veel.
Het einde is erg open, wat natuurlijk schreeuwt om een vervolg, waar ik persoonlijk niet op kan wachten.

Al met al vond ik De Huwbare Miljonairsdochter een prachtige historische YA roman die niet alleen leuk is om te lezen, maar ook een goede geschiedenisles geeft. De Huwbare Miljonairsdochter krijgt van mij dan ook vier koetjes 🐄🐄🐄🐄

Ik wil Zomer en Keuning van harte bedanken voor het recensie-exemplaar.

So Long,

Billy

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *