Boekrecensies

Boekrecensie: Koningin Victoria als Huwelijksmakelaar 🐄🐄🐄🐄

Het zal je verbazen hoe weinig geschiedenis boeken ik lees als geschiedenisstudent zijnde. Dus toen uitgeverij Rainbow recensenten zocht voor Koningin Victoria als Huwelijksmakelaar vond ik dat een uitgelezen kans om me er toch meer in te gaan verdiepen. Vandaag vertel ik jullie daar dan ook graag wat meer over.

Algemene informatie
Koningin Victoria als Huwelijksmakelaar is geschreven door Deborah Cadbury. Het boek heeft 428 bladzijden en is (in vertaling door Roelof Posthuma) uitgegeven in november 2021. Het boek valt binnen het genre non fictie.

Cadbury neemt ons in het boek mee door de geschiedenis van Europa, hoe haar familie op verschillende tronen in Europa kwamen en hoe liefde soms in de weg staat van politiek.

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
– Mishandeling
– Geweld
– Moord
– Dood van een kind
– Dood van een ouder
– Oorlog
– Incest

Recensie
Aan het begin van het boek bevindt zich een kaart en een stamboom. Als redelijke kenner van koningshuizen vond ik dat erg handig, ik vond het leuk dat ik de meeste namen wel herkende. Al was ik wel even vergeten dat het in die tijd heel normaal was als je met je neef of nicht trouwde, dus dat de stambomen elkaar soms een beetje overlapte. Tevens waren er echt héél veel mensen met de naam Victoria, wat zo nu en dan tijdens het lezen nogal verwarrend was, maar goed, iets met tradities of zo.

Ik heb me schandalig verbaast over het wel en wee van het koningshuis, hoe politiek soms voor liefde moest komen en niet iedereen dat zo leuk vond. Ik ga altijd erg goed op de, ‘ik volg mijn hart in plaats van de wil van mijn ouders’ (of in dit geval grootmoeder), maar omdat ik weet hoe dat hele gebeuren afloopt bleef ik me maar afvragen, ‘wat als.’

Elk huwelijk vormde een zachte kracht: een kanaal waarlangs de Britse liberale waarde zich over het continent zouden verspreiden.

Deborah Cadbury

Ik vond het erg interessant om te lezen hoe Victoria door middel van huwelijkspolitiek haar kinderen en kleinkinderen door heel Europa op de troon kreeg. Ik zal het boek in de toekomst zeker gebruiken als naslagwerk voor een essay of onderzoek. Ik ben erg geïnteresseerd in het Russische koningshuis en heb vooral erg genoten van de hoofdstukken over Nicolai en Alexandra. Ik heb een aantal jaar geleden een boek over de Romanovs gekocht en na het lezen van dit boek heb ik heel veel zin om daar binnenkort in te duiken.

Ik heb mijn kennis over Victoria en haar familie heerlijk kunnen uitbreiden en ga mijn huisgenoten de komende tijd vervelen met nieuwe feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat Prins Eddy er nog kort van verdacht is om Jack the Ripper te zijn geweest?

Wel merkte ik dat het boek soms onnodig gecompliceerd werd en in ging op details die niet nodig waren. Het is echt een boek dat je leest als je interesse hebt in het koningshuis, je moet er echt voor gaan zitten en niet een boek dat je in een zitting uit zult hebben – al heb ik heel erg mijn best gedaan.

Het was ook wel zielig, hoe de kleinkinderen van Victoria verspreid over heel Europa de Eerste Wereldoorlog beleefde. In het harnas gejaagd door nationalisme en oorlog stonden ze soms lijnrecht tegenover elkaar. Niet allemaal zouden ze de oorlog overleven, vele van hen verloren hun kroon. Familie boven alles, toch?


Het boek krijgt uiteindelijk van mij vier koetjes.
Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis raad ik het van harte aan.

Ik wil uitgeverij Rainbow bedanken voor het opsturen van het boek, ik heb er erg van genoten.

So long,

Billy

Je kunt hier boek hier bestellen
Amazon (Partnerlink*)
Bookspot
Of natuurlijk bij de lokale boekhandel

*Door het gebruiken van de partnerlink geeft Amazon mij een klein deel van het aankoop bedrag, het kost jou niets extra’s, maar het zorgt er voor dat ik mijn website draaiende kan houden.

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *