Boekrecensies

Boekrecensie: Ik Wens Je het Allerbeste 🐄🐄🐄🐄

Howdy!
Ik probeer de afgelopen paar maanden mijn horizon wat te verbreden als het op representatie aankomt in boeken. Zo ben ik inmiddels op een missie om meer boeken te lezen met non-binaire personages. Nu zijn die er helaas nogal weinig, laat staan in het Nederlands.
Nu is daar gelukkig de vertaling van I Wish You All the Best, in het Nederlands verschenen als Ik Wens Je het Allerbeste. Ik mocht een exemplaar van dit boek ontvangen, en vandaag vertel ik jullie daar meer over.

Algemene informatie

Ik Wens Je het Allerbeste is geschreven door Mason Deaver (hen/hun). Het boek heeft 348 bladzijden en is (in vertaling door Samara Reijns en Nele Jong) uitgegeven door Dutch Venture Publishing in 2022. Ik Wens Je het Allerbeste valt binnen het genre Young Adult  en wordt verteld vanuit een personale verteller. Het is een standalone.

In het boek volgen we Ben de Backer. Als hen uit de kast komt als non-binair wordt hen door hun ouders uit huis gezet. Ben gaat bij hun oudere zus wonen, waar hen al jaren geen contact meer mee heeft gehad. Ben komt alleen bij Hannah, Hannahs man Thomas en hun therapeut uit de kast, want het examenjaar is al lastig genoeg.
Maar als Ben closer wordt met een klasgenoot op hun nieuwe school lijkt alles ineens niet meer zo duidelijk. Zal Nathan Ben accepteren zoals hen is?

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
Ongerustheid
Kindermishandeling (lichamelijk en mentaal)
Depressie/depressieve episodes
Dysforie
Homofobie
Misgenderen
Paniekaanvallen
Zelfmoordgedachten
Transfobie
Drankgebruik door minderjarigen

Het boek bevat tevens enkele Harry Potter referenties, iets wat ik in queer boeken (zeker na 2021) best wel vervelend vind. Nu heb ik begrepen dat er nogal veel regels zijn rondom het vertalen van een boek en dat ze inhoudelijk geen veranderingen kunnen aanbrengen aan de tekst (het origineel verscheen in 2019), maar dan weet je dat ze er inzitten.

Recensie
Ik Wens Je het Allerbeste was een fijn boek. Ik vond het een beetje lastig om er iets op te plakken, maar fijn was uiteindelijk het beste woord. We kijken mee met het leven van Ben terwijl hen probeert het leven weer op te pakken. Wat al lastig genoeg is, maar strugglen met je genderidentiteit maakt het nog veel moeilijker. Want wie is te vertrouwen en bij wie kun je jezelf zijn zonder dat er vooroordelen bij komen kijken?
Het was prettig dat het boek vanaf het begin aangeeft dat het okay is als je dingen niet alleen kunt, dat naar een therapeut gaan heel goed kan helpen en dat het niet erg is als je je niet goed voelt. Het is dan bovenal een boek van hoop.

Ineens vervalt me het gevoel dat het misschien ooit nog goed kan komen.
Misschien niet direct, maar we komen er wel.
Ooit.

Mason Deaver, Ik Wens Je het Allerbeste

Echter had ik soms wel een beetje het gevoel dat het boek een beetje lang was. Het verhaal gaat soms nogal langzaam, waardoor het niet echt een boek is dat je makkelijk in een zitting uitleest, maar in twee of drie is het prima te doen.

Ik ben heel blij dat er gelukkig steeds meer boeken (in het Nederlands) verschijnen met trans en non-binaire personages. Want niets is zo heerlijk als je zelf kunnen herkennen in een boek.
Ik vond Ik Wens Je het Allerbeste al met al een prettig boek. Het laat ook zien dat je mensen niet zomaar hoeft te vergeven, ook al zijn ze familie. En dat je familie kunt vinden in mensen die niet aan je verwant zijn.
Ik Wens Je het Allerbeste krijgt van mij dan ook vier koetjes 🐄🐄🐄🐄

Ik wil Dutch Venture heel erg bedanken voor het boek.

So Long,
Billy

Je kunt het boek hier bestellen
Bruna
Of natuurlijk bij de lokale boekhandel

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *