Mijn Rating Systeem
Howdy!
Nu het nieuwe jaar is aangebroken en ik van plan ben om heel veel te gaan lezen – en recensies te schrijven – leek het me een goed idee om mijn ratings systeem kort uit te leggen. Ik werkte eerst altijd met de standaard sterren, maar voor het nieuwe jaar heb ik besloten wat nieuws te gaan doen. Geen sterren meer voor mij, vanaf dit jaar beoordeel ik mijn boek met koetjes!
Het past – vind ik – namelijk wel leuk in mijn cowgirl thema en ik ben gek op koeien.
In deze blog ga ik even kort uitleggen hoe wanneer ik een boek een bepaalde beoordeling geef en benoem ik een aantal boeken dat ik die beoordeling heb gegeven. De rating loopt van een koetje (🐄) tot koetjes (🐄🐄🐄🐄🐄)
Een koetje 🐄
Ik vond dit een absoluut prutje, ik raad het absoluut niet aan en het is een wonder als het boek in mijn kast blijft staan. Dat ik het überhaupt heb uitgelezen….
Ik heb gelukkig – sinds ik boeken beoordeel – geen een koetje boeken gelezen. Ik heb wel een aantal boeken geDNF’t -Did not finish– maar een één koetje zat er gelukkig nog niet tussen.
Twee koetjes 🐄🐄
Het was niet extreem slecht, maar het was geen goed boek, ik raad het niet aan, tenzij je heel nieuwsgierig bent. Ik heb problemen met meerdere aspecten in het verhaal of de schrijfwijze.
Een voorbeeld van een twee koetjes boek is De Beminde van Kiera Cass. Het verhaal was langzaam, het hoofdpersonage was vreselijk en er zat een ‘love triangle‘ in. Om alles nog erger te maken koos ze ook nog eens voor de verkeerde kerel…. Elke keer als iemand aan me vraagt of ze hem moeten lezen schreeuw ik heel hard ‘NEE.’
Drie koetjes 🐄🐄🐄
Het was een leuk en vermakelijk boek. Het las lekker weg en ik heb een fijne tijd gehad. Echter zijn er een aantal dingen die ik minder vond of waar ik over viel. Ik raad het boek aan.
Een voorbeeld van een drie koetjes boek is Liefde is voor Losers van Wibke Breuggemann – funfact! Ik lees dit boek op de header foto die boven dit stukje staat – Het boek was schattig en vermakelijk maar er zat weinig diepgang in. Ook dronk de hoofdpersoon wel erg veel koffie voor iemand van vijftien. De personages waren leuk en gezellig maar niet heel erg uitgewerkt. Het is een LGBTQ+ boek, die hebben bij mij altijd een streepje voor.
Vier koetjes 🐄🐄🐄🐄
Het boek was super! Ik heb er veel van genoten en was dol op het verhaal. Waarschijnlijk wil ik meer van deze schrijver lezen en als er een vervolg op is heb ik het waarschijnlijk al besteld. Ik raad het boek van harte aan.
Een voorbeeld van een vier koetjes boek is We Were Liars van E. Lockhart.
WAT EEN BOEK. WAT EEN SPANNING. WAT EEN VERHAAL. Jeetje wat was dat een goed boek. Ik wil meeeerrr.
De schrijfstijl was soms niet helemaal je van het – in alle eerlijkheid soms best vervelend-, maar dat mag de pret niet drukken. Ik zag de twist aankomen, maar dat maakte hem niet extreem goed. E. Lockhart, ik wil meer van je lezen.
Vijf koetjes 🐄🐄🐄🐄🐄
Het boek was geweldig. Ik vond het zo leuk dat ik het jammer vond dat ik het uit had. Ik ga het waarschijnlijk nog een keer lezen, of zes keer. Ik zal er de komende twee weken niet over ophouden. Als je dit boek niet leuk vind voel ik me waarschijnlijk persoonlijk aangevallen.
Echter betekend dit niet dat het boek geen problemen heeft.
Een voorbeeld van een vijf koetjes boek is Red, White and Royal Blue.
Heb ik al gezegd HOE VEEL ik van dit boek houd? Ik pak dit boek bijna elke dag om een paar van mijn favoriete scènes te herlezen. Ik zou dit boek uit een brandend gebouw redden en ik kan niet gelukkig sterven voordat ik een waardige verfilming heb gezien. Ik heb gelachen met dit boek en ik heb gehuild.
Conclusie
Het gekke is bijvoorbeeld dat ik Ready Player Two – lees mijn recensie hier -leuker vond dan Red, White and Royal Blue, terwijl alleen de laatste van de twee vijf koetjes heeft gekregen. Maar dat heeft te maken met het feit dat ik de boodschap achter Red, White and Royal Blue heel mooi vond. Mijn beoordeling heeft dus niet alleen te maken moet hoe leuk ik een boek vond, of hoe ik de schrijfstijl vond, maar ook zeker met de boodschap. Dat ligt natuurlijk ook aan het genre, Ready Player Two is een Sci-fi en Red, White and Royal Blue contemporary dus de achterliggende boodschap is vaak anders.
Ik hoop dat ik komend jaar veel boeken mag lezen die vier of vijf koetjes mogen ontvangen, ik heb in ieder geval goede hoop!
So Long,
Nina
3 reacties
Sharon
Wat leuk om te lezen! En de koetjes zijn veel leuker dan saaie sterren natuurlijk!
Anouk
Jaaaa koetjes!!!🐄🐄🐄 Hele leuke uitleg bij alle koetjes!
Nina
Dank je wel! 🙂