Overig

Ik ben weer lid van de bibliotheek

Howdy!
Sinds een tijdje woon ik op mezelf in het prachtige Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Ik ben er inmiddels helemaal gesetteld, kan de route van mijn huis naar het zwembad zonder Google Maps vinden en ben laatst voor het eerst karaoke wezen zingen – excuses aan iedereen die mij net iets te enthousiast before he cheats hoorde zingen –
Het enigste wat ik nog steeds niet gedaan had, maar wel heel graag wilde, was lid worden van de lokale bibliotheek. Ik ging vroeger heel vaak naar de bieb en leende regelmatig het maximale aantal – wat wel eens resulteerde in hoge boetes omdat ik ze vergat terug te brengen- maar ik ben al een hele tijd niet meer geweest en ben ook al een aantal jaar geen lid meer. Nu is lezen een dure hobby, een boek kost toch gauw minimaal 15 euro, en ik wil mijn uitgaves aan literatuur toch iets verminderen. Lid worden van de bibliotheek leek me een goede oplossing, dan kan ik een boek altijd eerst uitproberen voordat ik hem koop en lees ik ook misschien wel boeken die ik in eerste instantie niet gelijk zou pakken. Ik ben soms nogal huiverig om andere genre’s uit te proberen en uit mijn comfort zone te gaan, het feit dat ik nu gewoon een boek kan lenen en geen geld uit hoef te geven met de angst dat ik misschien teleurgesteld word is erg fijn, looking at you de Beminde…

Nu kost het ongeveer 25 euro per jaar om lid te zijn van de bibliotheek voor jongeren tot en met 21 jaar – tot en 18 is het zelfs gratis! –
Vanaf 22 wordt het bedrag aanzienlijk hoger en betaal je 60 euro per jaar. Nu is dat alsnog niet veel voor een jaar lang boeken lenen, maar het scheelt toch redelijk wat. Nu word ik volgende maand 22, dus ik wist niet helemaal hoe het zou werken als ik lid zou worden van de bibliotheek en binnen een korte tijd eigenlijk niet meer binnen de eisen val. Nu blijkt dat ik op precies het juiste moment lid ben geworden, want je hoeft niets bij te betalen als je 22 word en je op dat moment al lid bent. -Is dit een kleine tip voor iedereen die 21 is, misschien wel, misschien niet- Het was dus een mooie meevaller en ik heb me dan ook gelijk aangemeld, volgend jaar moet ik natuurlijk wel extra betalen.

Het personeel bij Bibliotheek Gelderland Zuid – de dichtstbijzijnde vestiging- was erg vriendelijk en ik heb een korte rondleiding gehad. Ik was gelijk onder de indruk van de bibliotheek. Er is erg veel keuze qua boeken, er is een klein cafeetje bij de ingang en veel plekken om met een laptop te kunnen werken. De bibliotheek voelde erg knus en huiselijk en ik werd oprecht blij toen ik er rondliep, aan het einde was ik zelfs een beetje aan het huppelen. Achterin bevind zicht ook een ruime selectie aan cd’s en dvd’s waar ik me binnenkort zeker in wil verdiepen.

Ik was vooral benieuwd naar de Young Adult collectie. Ik weet dat niet elke bibliotheek een even groot aanbod heeft, maar ik was blij verrast. Ik zag een aantal boeken die vrij nieuw waren maar toch al te lenen waren en ik moest mezelf echt tegenhouden om niet de kasten te plunderen en gelijk 15 boeken te lenen. Ik heb er uiteindelijk eentje meegenomen, de IJzige Verloofde van Christelle Dabos, het eerste deel in de spiegelpassante serie. Ik heb deze veel op Bookstagram voorbij zien komen en ben er erg benieuwd naar.
Het boek verteld het verhaal van Ophelia, die een unieke gaven heeft waardoor ze de geschiedenis van voorwerpen kan lezen en door spiegels kan reizen. Ze heeft een rustig leventje totdat ze wordt uitgehuwelijkt aan Thorn en gedwongen is om hem te volgen naar Pool, waar niemand te vertrouwen is.

Ik voelde me echt thuis in de bibliotheek en ik kan niet wachten om er binnenkort wat te gaan drinken en in een stoel weg te zakken met een boek. Het lijkt me ook heerlijk om er met mijn laptop te gaan zitten om een tijdje te gaan schrijven, ik wil echt meters gaan maken met mijn roman en misschien geeft de bibliotheek me wel de boost die ik nodig heb. Ik kan ook niet wachten om pareltjes te ontdekken en mijn horizon te verbreden. Vermoedelijk ben ik er regelmatig te vinden, voor mijn gevoel kan ik nog uren doorgaan over hoe enthousiast ik ben over deze keuze en ik heb pas één boek geleend, waar ik nog niet eens aan begonnen ben haha.

De IJzige Verloofde ligt al in mijn tas voor de vakantie. Ik hoop dat ik er tijd voor vrij kan maken, maar gezien het feit het vakantiehuisje geen Wi-Fi heeft denk ik dat ik heel veel ga lezen. Het kan dus zijn dat ik volgende week geen blogs online zet, maar ik ga mijn best doen.

So long,
Billy

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

3 reacties

 • Martine

  Weer een heerlijk stukje geschreven Nina. Elke keer weer gezellig lezen hoe jij dagelijkse dingen kunt omschrijven!
  Ik verheug me al op je volgende blog

 • Sandra

  Hey Nina, heerlijk genoten van je ontdekking bij de lokale bibliotheek. Ik kreeg ook zin om er heen te gaan!
  Je schrijfstijl nodigt me uit en neemt me mee.
  En ik las iets over karaoken. Kan dat weer? Wat zou ik graag een keer met je meegaan, daar hou ik van! Fijne vakantie en ik zie uit naar je volgende blog (heet dat zo? 🤔)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *