Boekrecensies

Boekrecensie: De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam🐄🐄🐄🐄

Howdy!
Begin van de maand viel er een prachtig boek op de deurmat. De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam is een verhaal waar ik erg naar uit keek. Het is een queer boek van eigen bodem, waar er helaas nog maar weinig van zijn.

Algemene informatie

De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam is geschreven door Stefan Raatgever. Het boek heeft 216 bladzijden en is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff in 2022. binnen het Young Adult  en wordt verteld door een personale verteller . Het is een standalone

In het boek volgen we Alec. Hij leeft een kabbelend bestaan en weet nog niet helemaal wie hij is. Als tijdens zijn examenjaar Björn bij hem in de klas komt leert hij steeds meer over zichzelf. Als zijn toekomst voor hem ligt verdwijnt Björn ineens…

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:
– Drankmisbruik
– Drugs
– Homofobie
– Schelden
– Mentale gezondheidsproblemen

Recensie
Wat een fijn boek!
De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam, leest als een trein, het taalgebruik is niet over gecompliceerd en het lettertype erg prettig om te lezen. Ik denk dat dit echt een goed boek zou zijn voor beginnende lezers. De meeste boeken – of die op TikTok en Bookstagram erg populair zijn – tikken al snel de 400 pagina’s aan, wat voor sommige mensen best wel intimiderend kan zijn. Mocht je dus nog een goed cadeau zoeken voor een beginnende lezer van 15 jaar of ouder, dan zou ik De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam van harte aanraden.

Ik merk echt dat ik meer Nederlandse boeken zou moeten lezen, want ik begreep zwaar alle popcultuur referenties. Bij anderstalige boeken vraag ik me nog wel eens af of dit Amerikaans is of zelf verzonnen – wist ik veel dat Waffle House een echt restaurant is.

Ik herkende mezelf erg in Alec, want wat als je niet voldoet aan de verwachtingen van de maatschappij en je het vooral lastig vind omdat aan jezelf toe te geven. De manier waarop Alec steeds meer over zichzelf leert vond ik erg natuurlijk en fijn verlopen. Jongeren die met zichzelf in de knoop zitten zullen ongetwijfeld veel aan dit boek hebben. Het is zo’n boek waarvan ik zou willen dat hij tien jaar geleden al zou zijn verschenen.

Verder vond ik de vriendengroep van Alec erg leuk, ik wil ook een Thomas in mijn leven, en vond ik Björn een prachtig personage om te ontdekken. Maar misschien ben ik ook wel een beetje bevooroordeeld, want de lieve schat komt uit Zweden, waar ik toevallig een half jaar heb gewoond. De referenties naar het Scandinavische land en Stockholm waren dan ook erg fijn, ik heb nog heel nostalgisch door mijn foto’s van toen zitten bladeren.

Wel voelde ik me als geschiedenisdocent in wording persoonlijk aangesproken door de stomme grapjes die de Ridder maakte. We zijn echt niet allemaal zou ouderwets en oud! – Maar ik ga de ‘een leerling aanspreken die uit het raam zit te staren’ inzet wel lekker overnemen.

Het boek zit vol prachtige citaten, de tapjes vlogen er dan ook door heen.

Waar mag ik u naartoe brengen?
– Terug in de tijd kan zeker niet?

Stefan Raatgever – De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam

Wel moet ik toegeven dat ik het drugsgebruik in het boek zo nu en dan wel schokkend vond. Ik weet in ieder geval hoe ik een lijntje cocaïne zou moeten nemen – al heb ik van een betrouwbare bron, die anoniem wil blijven, gehoord dat je beter geen briefje van vijf kunt gebruiken.

Ik hoor van meerdere mensen dat ze het einde een beetje tegen vonden vallen, maar ik vond hem zelf erg realistisch en fijn.
De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam toont aan dat een boek niet lang hoeft te zijn om een sterk verhaal neer te zetten. Ik vraag me bij boeken langer dan 500 bladzijden altijd af waarom er zo veel woorden nodig zijn om een boodschap over te brengen, Raatgever laat zien dat het ook onder de 220 bladzijden kan. Ik hoop van harte dat dit een nieuwe Nederlandse klassieker wordt, want de leeslijsten voor Nederlands kunnen wel wat vernieuwing gebruiken.

Had ik trouwens al verteld dat er een liedje voor dit boek is geschreven? HOE gaaf is dat? Ik kan daar als amateur schrijver alleen maar van dromen.
En wat een lekker nummer is The Story About a Boy Who Jumped Off a Cliff and Landed Softly! Raatgever heeft verder een playlist samengesteld met de nummers die voorkomen in het boek die ik heerlijk op heb gehad tijdens het lezen. Het geeft echt de setting van het boek goed weer en ik wou dat meer auteurs dat zouden doen.

I let go of what I thought I knew

I was running round in circles
Like the snow on my tv
Ripped the pages from my journals
That made it clear to me

When I saw you fell in love
But I still hated who I was
This is a story about a boy who jumped off a cliff, and landed softly

Christon (Rigby) – The Story About a Boy Who Jumped Off a Cliff and Landed Softly

De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam is het eerste boek van Raatgever, maar ik ben erg benieuwd naar – hopelijk – meer werk, want als dit een debuut is ben ik heel benieuwd waar Raatgever mee gaat komen.
De Jongen Die van de Klif Sprong en Zacht Terechtkwam, krijgt van mij dan ook vier koetjes 🐄🐄🐄🐄

Ik wil de lieve mensen VIB young adult hartelijk bedanken voor het opsturen van het prachtige boek.

So Long,
Billy

Je kunt het boek hier bestellen;
Bruna
Bol.com
Of natuurlijk bij de lokale boekhandel.

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *