Boekige Blogs

Mijn liefde voor Heartstopper

Howdy!
Afgelopen dinsdag kwam de vertaling van Heartstopper volume 3 uit in het Nederlands, mijn favoriete Graphic Novel serie. Hoogtijd dat ik aandacht aan ga besteden op mijn website. Ik ben namelijk groot fan en kan niet wachten om jullie er meer over te vertellen.

Algemene informatie
Heartstopper is geschreven en getekend door Alice Oseman (Zij/Hun). Er zijn inmiddels vier boeken uit in het Engels, de eerst drie delen zijn vertaald naar het Nederlands, het vierde deel verschijnt 18 maart in het Nederlands bij de uitgeverij BestofYA.
Een Netflix serie verschijnt in 2022.

In de Heartstopper serie volgen we Nick en Charlie. Ze zitten op een all boys school high-school in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer ze bij elkaar in de klas komen te zitten ontstaat er al snel een innige vriendschap, tenminste voor Nick, want Charlie valt als een blok voor hem. Al heeft Charlie het idee dat hij geen enkele kans maakt, want Nick is hetero, toch?
Door de serie heen leren Nick en Charlie steeds meer over zichzelf, elkaar en hoe onvoorspelbaar het leven kan zijn.

Triggerwarnings voor de volgende onderwerpen:
– Homofobie
– Pesten
– Transfobie
– Eetstoornissen
– Aanranding
– Grof taalgebruik
– Zelfbeschadiging
Tevens is er één scene in het tweede deel waarin personages het hebben over Harry Potter (al dit boek geschreven is vóór 2020 en zijn verdere referenties uit de boeken gehaald)


Recensie
Ik wil dit niet echt een recensie noemen, maar eigenlijk een halve smeekbede om deze serie alsjeblieft te gaan lezen. De boeken zijn cute, de artstijl is prachtig en de personages zijn géweldig.
Het is een fijne manier om kennis te maken met het genre Graphic Novel en Queer media.

Ik zou aanraden om als je deel 1 wil lezen, ook deel 2 in huis te halen, dit omdat het eerste deel eindigt met een flinke cliffhanger en ik je kan garanderen dat je meteen wil doorlezen. Toen ik aan de serie begon had ik al beide delen in huis, wat erg fijn was, want ik wilde meeeeeerrr. Het feit dat ik tot 2023 moet wachten op het vijfde en tevens laatste deel is vreselijk.

Het eerste deel komt langzaam op gang, wat juist wel prettig is, omdat je op deze manier de personages goed leert kennen en je tegen het einde al een beetje door hebt hoe ze in elkaar zitten. Vanaf het tweede deel leer je ook meer vrienden van Nick en Charlie kennen die vanaf dan een grotere rol spelen. Ik ben zelf erg dol op Elle en Tao <3

De boeken zijn divers en hebben het vaak over onderwerpen die andere Graphic Novels niet aansnijden. Oseman heeft aan het begin van elk boek Trigger Warnings staan, wat fijn is voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde onderwerpen. Al wordt dit met veel respect gedaan en hebben de boeken vooral een boodschap van hoop, wat ik als persoon met een alles komt goed tatoeage erg fijn vind.
Mijn favoriete onderdeel is Nicks gaypanic die ik maar al te goed herken, als je het moet googelen is het al te laat lieverd.
Ik merk dat ik het een beetje moeilijk vind om onder woorden te brengen hoe leuk deze serie is, dus ik wil alleen maar zeggen, lees het! Ik ken oprecht NIEMAND die deze boeken niet leuk vind, dan heb je gewoon geen hart denk ik. Young kids in love, wie vind dat nou niet aandoenlijk?
Tevens vind ik het mooi om te zien hoe Oseman per boek beter wordt in tekenen, hun stijl maakt echt een ontwikkeling door. Ik heb inmiddels meerdere exemplaren van Heartstopper in huis, waaronder een prachtige limited edition die een speciaal plekje heeft in mijn kast.

Mocht je denken, ik houd toch niet zo van lezen – waarbij ik me toch een beetje afvraag hoe je op mijn site bent beland – de Netflix serie komt later dit jaar. Ik vind de casting zelf erg prettig en kan niet wachten om de jongens te bewonderen in het “echt.” Oseman is zelf nauw betrokken geweest bij het maken van de serie, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat het prachtig gaat worden.

Oh en heb je na het vierde deel de gedachte, “MEERRR“, er zijn twee korte novella’s over Nick en Charlie.
De eerste is This Winter (speelt zich af tijdens deel 4) en de tweede Nick en Charlie (speelt zich af ná Graphic Novels). Deze zijn momenteel alleen in het Engels beschikbaar, maar hopelijk worden deze ook vertaald.

Lang verhaal kort;
Queer Graphic novel met super sterke personages en een fijn verhaal. Gewoon lezen.

So long,
Billy

Je kunt het eerste deel van Heartstopper in het Nederlands hier bestellen
Bol.com
Amazon (parterlink)
of, in het Engels geheel gratis lezen op Webtoon.

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *