Boekige Blogs

Top-5 beste boeken van 2020

Howdy!
Het jaar is voorbij gevlogen, ik las in 2020 meer dan 50 boeken. Ik ben extreem trots op mezelf, want ik las er in 2019 maar 14. Er zaten een aantal toppers tussen en een aantal tegenvallers. Vandaag wil ik graag met jullie mijn top vijf favorieten met jullie delen!

5. Ready Player Two, Ernest Cline
Ready Player Two gaat verder waar Ready Player One afgelopen is. Er is een onverwachte, onmogelijke en krachtige nieuwe rivaal. Iemand die miljoenen zal doden om te krijgen wat hij wil. Wade’s leven en de toekomst van de OASIS staan opnieuw op het spel, maar deze keer staat ook het lot van de mensheid op het spel. Ook dit boek is een ode aan popcultuur, de jaren 80 en volwassen worden.

Het eerste deel van deze duologie, Ready Player One is een van mijn favoriete boeken OOIT. Dus toen ik hoorde dat er een vervolg kwam knapte ik bijna uit mijn vel van geluk.
Ik was dan ook zeer tevreden met dit vervolg. Ik vond het heerlijk om meer te leren over Wade en zijn vrienden. Ook heb ik intens genoten van de popcultuur referenties. Sinds het lezen van het eerste deel heb ik me veel meer verdiept in de jaren 80 waardoor ik veel meer verwijzingen begreep. Ik heb regelmatig in een deuk gelegen door de grapjes en zo nu en dan een traan gelaten.
Ik heb een aantal boeken gelezen die ik hoger beoordeeld heb dat Ready Player Two, maar ik heb zó genoten van dit boek dat ik hem toch op mijn lijstje heb gezet.
Een uitgebreide recensie vind je hier

4. You Should See Me In a Crown, Leah Johnson
Het boek gaat over Liz. Ze heeft het idee dat ze té zwart is, té arm en té ongemakkelijk om te kunnen uitblinken in het kleine stadje waar ze woont. Als ze haar studiebeurs verliest is haar enigste kans om er weg te kunnen in het water gevallen. Er is nog één kans om te komen waar ze wil zijn, als ze gekroond wordt tot Prom Queen, krijgt ze alsnog het bedrag wat ze nodig heeft om haar droomschool te kunnen. Liz beland in een strijd met bitchfights, roddels en geharde competities. Om alles nog lastiger te maken valt Liz voor Mack, haar competitie voor Prom Queen.

Wat was dit een heerlijk boek! Ik lees graag boeken met LGBT+ thema’s en dit was echt een pareltje. Het verhaal wordt vlot verteld, Liz is een super leuke meid en ik heb enorm genoten van haar race naar de top. De romance was super leuk en schattig om te lezen. Het boek dealt verder met onderwerpen als racisme en homofobie, waar na mijn mening meer aandacht voor mag zijn in literatuur, boeken hoeven niet altijd vrolijk te zijn. Wat hardere scenes zijn soms even nodig.
Ik kan niet wachten om meer van Johnsons werk te lezen, haar nieuwe boek staat al op mijn verlanglijstje voor volgend jaar.

3. Brief voor de Koning, Tonke Dragt
Tiuri is bíjna ridder. Als laatste opdracht voor hij geridderd wordt moet hij een nacht doorbrengen in stilte. Maar dan wordt er op de deur van de kerk geklopt. Tiuri gaat tegen alle regels in, maakt de deur open en maakt kennis met een onbekende man die hem op de reis van zijn leven stuurt. Hij moet een brief bezorgen bij de koning, met gevaar voor eigen leven…

Eind 2019 kondigde Netflix de serie Letter for the King aan. Gebaseerd op De Brief voor de Koning. Ik wilde de serie graag kijken, maar ik heb een soort gouden regel, ‘eerst lezen, dan kijken.’ Dus ik heb het boek besteld – ironisch genoeg in het Engels in plaats van in het Nederlands – en
Het was een super spannend boek en had alles wat ik leuk vind aan boeken. Een hoofdpersoon die nobel is en strijd voor het juiste, twee vrienden die voor elkaar door het vuur gaan, een subtiele romance – die in het tweede deel wat dieper wordt uitgewerkt – en zooo veel momenten waarbij ik op het puntje van mijn stoel zat.

2. Red, White and Royal Blue, Casey McQuinston
Ik was nogal nerveus voor dit boek. Ik hoorde eigenlijk alleen maar lovende woorden over dit werk, ik was dus een beetje bang dat hij tegen zou vallen. Gelukkig was het alles behalve een tegenvaller. Het boek heeft een vlotte verloop en voelt veel korter dan 415 bladzijdes.

Het boek verteld het verhaal van Alex Claremont-Diaz, de zoon van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Hij is een soort van Amerikaanse royalty, ironisch genoeg ligt hij in de clinch met een echte prins, Henry van Wales. Als de twee jongens moeten doen alsof ze de dikste vrienden zijn voor goede publiciteit ontstaat er iets diepers en gevaarlijkers wat alles kan veranderen.

Dit boek is echt mijn comfort read geworden. Als ik me even slecht voel pak ik dit boek er even bij om mijn favoriete scènes te lezen. Het was een van de eerste boeken die ik las in het genre New Adult, ik ben door dit boek zeker van plan om meer van dit soort boeken te gaan lezen, ik vind romances misschien toch níét zo erg om te lezen…
Een uitgebreide recensie vind je hier

1. The Nearest Faraway Place, Hayley Long
Ik heb lang getopt over welk boek op de eerste plek zou komen. Het was een nek aan nek race tussen Red, White and Royal Blue en The Nearest Farway Place. Uiteindelijk heb ik voor de laatste gekozen.
Ik las dit boek aan het begin van het jaar, toen we nog niet doorhadden hoeveel invloed corona in ons leven zou hebben. Het boek heeft heel veel indruk op me gemaakt en ik realiseerde me pas later hoe hard ik dit boek op dat moment nodig had. Vooral het aspect, ‘time will pass,‘ vond ik prachtig.

But it never stands still for long. If you listen very hard, you can even hear it als it goes by.

The Nearest Faraway Place, hoofstuk 12

Het boek verteld het verhaal van Dylan en Griff. Ze verliezen hun ouders op tragische wijze bij een auto ongeluk. Dylan maakt zich veel zorgen om zijn broertje, hij heeft Dylan meer dan ooit nodig… Maar Dylan heeft zelf ook de moeite om de moed er in te houden, hij moet met iets in het reine komen voordat hij verder kan, maar dat vind hij lastig…

Ik denk nog elke dag aan dit boek, het heeft zo veel voor mij betekend afgelopen jaar dat het gewoon mijn nummer een moest worden.

Ik ben super benieuwd naar jullie favoriete boeken van het jaar, laat me dan ook zeker weten van welke boeken jullie genoten hebben!

So long,
Billy

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *