Filmrecensies

Film recensie: See How They Run (2022) 🐄 🐄 🐄 🐄 

Howdy!
Kijk mij nou eens, ik heb zowaar een recensie over een film geschreven. Ik heb ergens het doel om er elke maandag een online te zetten, een soort Movie Monday of zo. Eens kijken hoe lang ik dat vol hou. Afgelopen zaterdag ben ik naar See How They Run geweest, en wat heb ik daar van genoten.

Algemene informatie

See How They Run is een film uit 2022 en hij duurt 98 minuten. Onder de regie van Tom George heeft de film een score van 6.8 op IMDB gehaald. De film is voor 12 jaar en ouder en draait momenteel nog in de bioscoop.

In deze film volgen we film regisseur Leo Köpernick, het is zijn taak om een filmbewerking te maken van een populair toneelstuk van Agatha Christie. Nu heeft Leo mot met zo n beetje iedereen, de schrijver van het script, de producent en het halve theater. Geen wonder dat Leo op een dag dood wordt gevonden. Het is aan Agent Stalker (Saoirse Ronan) en Inspecteur Stoppard (Sam Rockwell) om de zaak op te lossen. Een lastige taak, want iedereen lijkt wat te verbergen.

De cast bestaat onder andere uit:
Sam Rockwell – eerder te zien in onder andere Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Saoirse Ronan – eerder te zien in onder andere in Lady Bird en Little Women
David Oyelowo
Pearl Chanda
Sian Clifford
Harris Dickinson – eerder te zien in onder andere 1917
Adrien Brody – eerder te zien in onder andere The Pianist
Jacob Fortune-Lloyd
Pippa Bennett-Warner
Ruth Wilson
Reece Shearsmith
Shirley Henderson – die ik al snel herkende als Moaning Myrtle uit de Harry Potter films

Trigger warning voor de volgende onderwerpen:

  • Moord
  • Drank (misbruik)
  • Geweld
  • Vuurwapens

Recensie
Ik had tickets voor deze film geboekt zonder verwachtingen, ik denk dat ik niet eens de trailer heb gekeken. Ik probeer dat steeds vaker te doen, kijken wat er over een half uurtje draait en dan gewoon gaan. Een experiment dat in dit geval uitstekend heeft uitgepakt, want wat heb ik genoten van See How They Run.

Het is een klassieke whodunit die zichzelf niet al te serieus neemt. De scriptschrijver die uitroept dat er absoluut géén flashbacks in de film komen, gevolgd door een daadwerkelijke flashback. Het benoemd de clichés van een Agatha Christie, om ze vervolgens allemaal langs te laten komen, want het blijft een goed recept voor een spannend verhaal.
Saoirse Ronan stak voor mij met kop en schouders boven de rest van de cast uit, de timing en mimiek was geweldig. Agent Stalker was geweldig om naar te kijken, alles opschrijven, want alles kan belangrijk zijn, ik snapte haar wel.

Ondanks het feit dat het een comedy is vond ik het hele mystery daadwerkelijk spannend. Toen ik eindelijk dacht te weten hoe het zat werd alles ineens omgegooid en wist ik niet meer wie er te vertrouwen was en wie niet. Was het dan toch de producent… al vertrouw ik de acteur eigenlijk ook niet…

Ik denk dat het voor de oplettende kijker heel goed mogelijk is om de puzzel op te lossen voor de big reveal, al zijn er genoeg momenten die je op het verkeerde been zetten – ik kan met trots zeggen dat ik het uiteindelijk bij het juiste eind had.
Je krijgt bij See How They Run eigenlijk een beetje een 1+1 gratis deal. Een grappige film met een leuk mystery erbij, helemaal voor niets. Ik heb meerdere malen hardop gelachen en me verbaasd om een twist die ik niet zag aankomen. Het moment dat je eindelijk denk te weten hoe het zit…. tja, zit het eigenlijk wel zo?

Al met al was See How They Run een erg vermakelijke film en een goede kandidaat voor mijn favoriete film van het jaar. Hij krijgt van mij dan ook vier koetjes 🐄🐄🐄🐄

So long,
Billy

Howdy! Ik ben Billy, een vierentwintig jaar jonge geschiedenis student die dol is op lezen, het drinken van thee en het kijken van films.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *